ΤΑ ΓΕΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΧΤΕΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ

To απόγευμα είχε τέτοια κίνηση στο δρόμο, ώστε συνέβη στο ύψος του Μετρό του Αγ. Δημητρίου, όπου είχα σταθεί, να έρθει μετά από λίγο και να με προσπεράσει ένα μικρό πούλμαν, το οποίο είχα προσπεράσει εγώ στους Στύλους! Χάος. Έπειτα έκανα ψώνια. Μπήκα σε κατάστημα με είδη μηχανών και πήρα πλεχτά γαντάκια χωρίς δάχτυλα νούμερο large! Τέσσερις άνθρωποι εκεί μέσα δεν το πίστευαν, ότι δεν μου έκανε το medium. Κυρίως όμως ήθελα ένα καθαριστικό αλυσίδας, γιατί το Σαββατοκύριακο καταβασανίστηκα με το θέμα.
Το Σάββατο το απόγευμα αποφάσισα να καθαρίσω το ποδήλατο, το οποίο δεν φαινόταν από το χώμα και τη βρομιά. Επιπλέον ένιωθα, ότι δεν τράβαγε. Αυτό που δεν είχα φανταστεί ήταν, ότι το ντεραγιέ είχε βγάλει μούσια και μαλλιά! Δυο ώρες πάλευα να το πλύνω και να βγάλω τις τρίχες, που με φρίκη διαπίστωσα, ότι είχαν στριφτεί γύρω απ΄τα γρανάζια και τις ροδελίτσες του εκτροχιαστή. Πούθε βρέθηκαν οι τρίχες; Κι όχι μόνο τρίχες αλλά και ακίδες και χνούδι εκτός από το ξεραμένο γράσο και τη λάσπη. Στο σπίτι δεν το ανεβάζω, τρίχες απ΄τα γατιά δεν ήταν, τα μαλλιά μου δεν τα χτενίζω με την εφταπλέτα, απορία.
Αίφνης θυμήθηκα. Πολλές φορές παίρνοντας το ποδήλατο από την είσοδο της πολυκατοικίας δίπλα στη σκάλα που τ΄αφήνω, είναι γεμάτο σκόνη και σκλήθρες απ΄το σκούπισμα της σκάλας και τα χαλάκια. Ιδού η αιτία της αφύσικης τριχοφυΐας του ντεραγιέ!
Την Κυριακή θέλησα να το λαδώσω και να βγω. Αμ δε. Το λάδωμα εξελίχθηκε σε θρίλερ, αφού διαπίστωσα κι άλλες τρίχες στο κέντρο της ροδέλας, που είναι πριτσινωτό και δεν λύνεται. Τραβολογούσα λοιπόν τις τρίχες, εκείνες κόβονταν και εγώ πάλευα να τις βγάλω με οδοντογλυφίδες. Τρίχες υπήρχαν επίσης στο μπροστινό σασμάν, την πεταλιέρα και αρκετά σημεία της αλυσίδας.
Μετά μισό πακέτο οδοντογλυφίδες, δυο τρία πανάκια, ένα μπουκάλι βενζίνη και δύο σφουγγαράκια με σαπούνι, με τα οποία έγδαρα τρεις φορές τα χέρια μου, επιτέλους όλα καθάρισαν και μπόρεσα πλέον να λαδώσω το ποδήλατο και να φύγω. Στο δρόμο κατάλαβα τη διαφορά. Πριν τον καθαρισμό μπούκωνε ενώ μετά πήγαινε αεράτα. Δεν τό ΄ξερα, πως ήθελε κομμωτήριο! Προς το παρόν του βάζω μια σακουλίτσα στο πίσω ντεραγιέ, όταν το δένω, και ίσως δοκιμάσω κανένα σεντόνι, κατά προτίμηση κλαρωτό ή καμιά μαξιλαροθήκη παρδαλή...
Ποδηλάτες που με είδανε με ρώτησαν, τι έκανα στο ποδήλατο, αν άλλαξα το πηρούνι και τέτοια, όμως η απλούστατη αλήθεια είναι, ότι απλώς το είχα πλύνει. Επειδή από τη μια η κλεισούρα και η βενζίνη κι από την άλλη η καταραμένη ίωση μου είχαν δημιουργήσει έναν πονοκέφαλο, έκανα μια καλή βόλτα μιας και είχε σταματήσει να βρέχει, μπήκα από την πύλη της Πανεπιστημιούπολης και βγήκα από την άλλη μεριά στο νεκροταφείο του Ζωγράφου.
Κατόπιν κατηφόρησα και πήγα στην πλατεία Γαρδένια, όπου κάτοικοι έχουν κάνει κατάληψη στην καφετέρια, η οποία αν θυμάμαι καλά είναι του δήμου και είχε πάψει να λειτουργεί εδώ και χρόνια. Εκεί οι Ανατολικοί Ποδηλάτες είχαν από το απόγευμα διάφορες εκδηλώσεις με θέμα το ποδήλατο. Στις δέκα το βράδυ κάναμε μια βόλτα στη γύρω περιοχή περίπου 20 άτομα, επίσης και παιδάκια. Λίγο πριν το τέλος φύγαμε τέσσερις για να πάμε σπίτια μας με τρελό πετάλι. Πονοκέφαλος; Τρίχες!

16 σχόλια:

faraona είπε...

κΟΚΌ???
Που εισαι ?
Εισαι καλα?
Πασχαλινό φιλί!

Ανώνυμος είπε...

βρε κοριτσι! τοσες αγνωστες λεξεις μεσα στο κειμενο....μονο τα γαντακια καταλαβα!

Leviathan είπε...

E ma i8ele kai to podilato ti peripoiisi tou!kalo apogeuma!

Coco είπε...

@faraona: είσαικαλαααααά; (ηχώ)
φιλιιιιιί (ηχώ)!!!

@exofthalmi: μη μου αγχώνεστε κι έχετε και πασχαλινές προετοιμασίες στο μοναστήρι! το βασικό είναι ότι τα μηχανικά μέρη του ποδηλάτου είχαν γεμίσει τρίχες στριμμένες και κολλημένες μες το γράσο!

@Levi: ήθελα να το καθαρίσω για να φανεί ότι είναι κόκκινο πασχαλινό ποδήλατο κι όχι μαύρο άραχλο σιχαμένο!

quartier libre είπε...

@
για την ακολουθία Fibonacci, είχαμε διαβάσει στον Umberto Ecco ?
στο όνομα του ρόδου
ή πού;
θύμησέ μου... :)

aerostatik είπε...

έβλεπα χτες μια ποδηλάτισσα να ανεβαίνει αγκομαχώντας την Πατριάρχου Ιωακείμ και σε θυμήθηκα...

νατασσΆκι είπε...

για την ακολουθία Fibonacci η πιο "φρέσκια" αναφορά ήταν στον "Κώδικα ΝταΒίντσι", πάντως :)

Καλημερες!!!

Ανώνυμος είπε...

αμαν! ποτε ειναι το πασχα ειπαμε?

quartier libre είπε...

@
ναι !
ΕΥ ΧΑΡΙΣΤΩΩ :)

στον Dan Brown.

koptoraptou είπε...

Τι είναι το ντεραγιέ;;;;
Πόσο άχρηστη είμαι Θε μου. Τα βασικά δεν ξέρω.

ΥΓ: Ξυραφάκι δοκιμάσες; Και το αποτριχωτικό της Μπράουν είναι καλό
ΥΓ2: Τα φιλιά και τις καλησπέρες μου!

Coco είπε...

να ΄μαι και γω!
για το θέμα Fibonacci απάντησαν οι αναβαθμισμένες υπηρεσίες της Google, που βρίσκονται στο Natassa Valley! Εγγυημένο λειτουργικό! Εγώ χαζεύω, πίνω καφέ, κάνω ποδήλατο αλλά το μπλογκ λειτουργεί αυτόματα! Τςςςς, ε! Εγγύηση!

Πάντως αυτή η ακολουθία αριθμών που τείνει στον φ υπάρχει παντού στη φύση κάτω από τη μύτη μας αλλά συνήθως περνάει απαρατήρητη όπως συνέβη με το σχόλιο-απάντησή μου χαχαχαχα

Ο Λεονάρντο γνώριζε τα μαθηματικά του Πυθαγόρα και του Αρχιμήδη και έφτιαξε την Τζοκόντα εγγράφοντας το κεφάλι της σε ένα "χρυσό" ορθογώνιο, όπως αναλογικά η πιστωτική κάρτα, πράγμα που κατάλαβε καλά ο Νταν Μπράουν, αυτό δηλ. σχετικά με την "χρυσή" πιστωτική κάρτα! Πρόσθεσε και το Ψηφιακό Οχυρό, αν θυμάμαι καλά (Natassa;;;;)

Όσο για την Πατριάρχου Ιωακείμ δεν ήμουν εγώ, προτιμώ να κατεβαίνω την Ηρώδου!

Προς Ηγουμένη: τα μανουάλια έχουν γίνει καθρέφτες! θέλω μπόνους!

νατασσΆκι είπε...

ναι, και το Ψηφιακό Οχυρό, που κατά τη γνώμη μου είναι καλύτερο από τον πολυδιαφημισμένο "κώδικα" -αυτός ο Κώδικας έχει πιο πολλές "τρύπες" κι από το feed σου! ;)

Μουτς!

Coco είπε...

@Koptoraptou: το βασικό δεν είναι να ξέρεις τι είναι το ντεραγιέ, είναι να μπορείς να το ρυθμίζεις ακόμη κι αν δεν ξέρεις πώς το λένε. Κι εγώ από ρυθμίσεις...

Μπράουν; όπως Νταν Μπράουν;

Ποδηλατικό γλωσσάρι:
ντεραγιέ (εκτροχιαστής): το σκατουλάκι δίπλα στις ταχύτητες στον πίσω τροχό, όταν αλλάζουμε ταχύτητα κινείται για να αλλάξει η αλυσίδα γρανάζι
τριπλέτα, 5πλέτα, 7πλέτα, ξεπέτα (παρντόν, άσχετο): τα γρανάζια των 3, 5 ή 7 ταχυτήτων που είναι πάνω στον πίσω τροχό
σασμάν: το άλλο σκατουλάκι κάτω από τις ταχύτητες με τις δύο ροδελίτσες
μπροστινό ντεραγιέ και μπροστινή τριπλέτα ευκόλως εννοούμενα
λεβιεδομανέτες: λεβιέδες φρένων και η βάση τους
μοχλοί ή μανέτες ταχυτήτων στο τιμόνι, παλιά πάνω στον σκελετό

ντίζα: ακόμη ένα σκατουλάκι πίσω από το ντεραγιέ που ρυθμίζει το συρματόσχοινο (αντίστοιχα μπροστά δύο βιδούλες)
τακάκια φρένων (των V-Brakes, οι παραδοσιακές καμπανίτσες ή των δισκόφρενων): αυτά που λιώνω συνέχεια
μεσαία τριβή: τα ρουλεμάν, οι κώνοι και τα ποτήρια που είναι ενσωματωμένα στο κέντρο τροχών και πεταλιέρας
πεταλιέρα: το σύστημα πετάλια-ταχύτητες - μεσαία τριβή
πηρούνι: συνδέει τον μπροστινό τροχό με τον σκελετό
γράσο: αυτό το γλοιώδες που γίνεσαι σύχρηστη (λιπαντικό)

για το φιλοθεάμον κοινό θ΄ακολουθήσει οπτικό υλικό!

Coco είπε...

Τι σας είπα, μας παρακολουθούν τα ψηφιακά συστήματα του Natassa Valley! Και μετά μού λες για Ψηφιακό Οχυρό! (Όντως ήταν πολύ καλύτερο)

νατασσΆκι είπε...

Παιδί μου έτυχε απόψε,
(έχει φεγγάρι, είναι Άνοιξη, άστα να πάνε... :p)

:)))
(τα φιλιά μου x2)

ritsmas είπε...

"Ιδού η αιτία της αφύσικης τριχοφυΐας του ντεραγιέ! " Το καλυτερότερο, θα έλεγα!!!!