ΕΞΟΧΙΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ

(Με αφορμή την πρόσκληση της zouzouna)
- Πώς σάς φαίνεται, μαρκησία μου η αγροικία μας; Μπορεί βέβαια να μην βρίσκετε εδώ τις διασκεδάσεις και την ποικιλία της πόλης, αλλά το ήσυχο πνεύμα της εξοχής διαποτίζει την ύπαρξή μας με τέτοια ευδαιμονία, ώστε λησμονεί κανείς τις φανταχτερές απολαύσεις και τη φασαρία του κόσμου και απορεί πως περνούν οι μέρες δίχως πλήξη σ΄αυτόν το πανέμορφο τόπο, δε νομίζετε;
- Ασφαλώς, βαρώνη ντε Μπονπόν, βρίσκω τη διαμονή μου άκρως ευχάριστη στην λίμνη Πλεζίρ, και σας ευχαριστώ για την πρόσκλησή σας, εσάς και του συζύγου σας, να περάσουμε μαζί ένα δεκαήμερο. Εξάλλου οι προσκεκλημένοι σας είναι πάντοτε τόσο ευφυείς, βρίσκουν τόσο πνευματώδεις τρόπους να κρατούν καλή συντροφιά, ώστε σίγουρα δεν θα αναγκαστώ να ονομάσω την πλήξη συνήθεια. Ήδη μάλιστα εκτιμώ πολύ τις φροντίδες του κυρίου ντε Ριγκόλ, είναι περιποιητικός και ευγενικός. Χθες στο τραπέζι μίλησε παραστατικότατα για την άγρια κι αναζωογονητική ομορφιά αυτών των βουνών. Κρίμα που νιώσατε εκείνη τη μικρή αδιαθεσία και αποσυρθήκατε! Έπρεπε να τον ακούγατε! Άνοιξε σε όλους μας την όρεξη για μια μικρή ορειβασία, παρότι δεν διαθέτουμε την κατάλληλη εξάρτυση, τα μπαούλα μας περιέχουν ενδύματα του σαλονιού μάλλον παρά του κυνηγιού και της ορειβασίας. Ελπίζω πάντως ότι ένα φόρεμα και καπέλο περιπάτου δεν θα ήταν ανάρμοστο. Ο κύριος ντε Ριγκόλ υπαινίχθηκε ότι θα είναι ένας ευχάριστος περίπατος ακόμη και για τους ασυνήθιστους στην πορεία στα βουνά. Προσφέρθηκε, βλέπετε, να μας κάνει τον οδηγό, και υποσχέθηκε ότι θα βρούμε να μαζέψουμε σπάνια άνθη και θα δοκιμάσουμε το αγνό νερό από την πηγή του καταρράκτη. Όσο για την θέα! Αχ, ελάτε, μην μένετε κλεισμένη μέσα, ο καθαρός αέρας οπωσδήποτε θα σας κάνει καλό!
- Αγαπητή μου Μαρκησία, λυπάμαι που δεν θ΄ακολουθήσω τη χαριτωμένη παρέα σας στην αυριανή εκδρομή, πιστεύω ωστόσο ότι δεν θα γίνει υπερβολικά αισθητή η έλλειψή μου. Υποσχέθηκα ότι θα επισκεφθώ την κόμισσα ντε Μπόουενφικ αύριο και θα παραμείνω ως το γεύμα. Εξάλλου καλύτερα να μην σας επιβαρύνω, αφού το άσθμα μου επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις μετά από κάποιο υψόμετρο, κι έπειτα... μα θα καταλάβατε ότι ο χερ Σολφινό δεν τράβηξε τα μάτια του από πάνω σας όλο το βράδυ χθες και περιμένει πώς και πώς αυτήν την εκδρομή για να βρει την κατάλληλη ευκαιρία να σας μιλήσει χωρίς να εκτεθεί...Ο φίλος του, ο αγαπητός μου Ριγκόλ, προφανέστατα δρα για λογαριασμό του και τού προετοιμάζει το έδαφος. Υποστηρίζει ο ένας τον άλλον σε κάτι τέτοια. Του οφείλει,άλλωστε, μια χάρη για την μεσολάβησή του, ώστε να υπερνικήσει τους δισταγμούς της κυρίας Στρίκτλιχ και ν΄αφήσει την κόρη της, την ωραία Σεσίλ να παραθερίσει μαζί μας. Κρίνω επομένως, ότι αύριο θα σχηματιστούν τουλάχιστον δύο ζευγάρια ζωηρών εκδρομέων, που θα εκτιμήσουν την γαλήνη και τη μοναξιά των βουνών... όσο για μένα θα αρκεστώ στη διήγηση των εντυπώσεών σας μετά το βραδυνό απεριτίφ. Καταλαβαίνω τη διακριτική σας στάση μπροστά στον κόσμο, η οποία είναι άξια κάθε επαίνου, όμως δεν χρειάζεται να κρύβεστε κι από μένα, και να μού στερήσετε αυτή τη μικρή διασκέδαση της διήγησης των περιπετειών σας..
- Α, κυρία Βαρώνη μου, όλα τα παρατηρείτε, αν και όχι τελείως αμέτοχα! Ας είναι λοιπόν, θα κοιτάξω να επωφεληθώ από αυτήν την πλεκτάνη σας παίζοντας επιδέξια το ρόλο μου. Οι μέρες δεν πρέπει να περνούν άπρακτα σε μια τόσο ειδυλλιακή εξοχή!

Δεν υπάρχουν σχόλια: