Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΓΚΡΑΑΛ Ή ΤΟ ΚΑΤΗΡΑΜΕΝΟΝ ΤΕ


Σας γράφω από τους τροπικούς σε ημίγυμνη και ημιάγρια κατάσταση πίνοντας έναν ροζ ντόπιο χυμό και μην πιστεύοντας, ότι τελικά συνδέθηκα στο ίντερνετ! Προχθές στο Σάουν Πάουλου βασανίστηκα δύο ώρες, μπήκα στη σελίδα του ξενοδοχείου, έβαλα τον κωδικό που μού έδωσαν, τίποτα. Με τα τηλέφωνα, ένα μπέρδεμα. Ευτυχώς που μπορούσα τουλάχιστον να στέλνω μηνύματα μέχρι να τελειώσουν οι μονάδες που είχα από την Ελλάδα. Για στάση σε καρτοτηλέφωνο, ούτε λόγος, έτρεχα με την Κοκό πακέτο και το διαβατήριο στα δόντια. Χθες πάλι, εδώ στην Brasilia, έπιασα μια ελεύθερη ασύρματη σύνδεση, καταχάρηκα, έγραψα κάτι, μα σε δέκα λεπτά τέλειωσε η μπαταρία.
Και άρχισε η παράνοια. Όλες οι πρίζες, όλες οι βραζιλιάνικες πρίζες είναι με τρεις πλακέ υποδοχές. Εντάξει μεν με τα 220 V, αλλά πού θα έβαζα την σούκο πρίζα του υπολογιστή; Σσστ, μην το πείτε, δεν αποδίδει έτσι κι αλλιώς. Απελπισία. Κοιτάω την τηλεόραση, το καλώδιο το ρουφούσε ο τοίχος. Βγάζω την πρίζα ενός αρχαίου κλιματιστικού που έχει εδώ από την εποχή του Μαγγελάνου, παρατρίχα να ξερριζώσω την πρίζα, αχ, πάλι πλακέ υποδοχές!
Νέκρα και παλούκια μες τη νύχτα. Τι να κάνω, ανοίγω την τηλεόραση και βλέπω λίγο από τον ...Ακέφαλο Καβαλάρη με υπότιτλους στα πορτογαλικά. Την άλλη μέρα το πρωί, δηλαδή σήμερα, πήγα στο εμπορικό κέντρο Brasilia εδώ κοντά στην περιοχή των ξενοδοχείων. Κοίταζα διάφορους τύπους απορροφημένους στα λαπτόπ τους κι εγώ να μην μπορώ να φορτίσω την μπαταρία! Ήπια έναν εσπρεσίνιο και κίνησα προς αναζήτηση ενός ταυ. Εντωμεταξύ δεν ήξερα πώς λέγεται, αργότερα τράβαγα τα μαλλιά μου, "τε" το λένε, δηλαδή ταυ!
Κοιτάω γύρω γύρω κανένα κατάστημα με ηλεκτρικά, λίγο απίθανο έτσι κι αλλιώς εκειμέσα, βλέπω όμως μια Lojas Americanas, δηλαδή σουπερμάρκετ. Σε μια γωνίτσα κοντά σε υπολογιστές και ραδιόφωνα ανακαλύπτω πολύμπριζα. Πάω πιο κοντά, ωιμέ, αδικία, αίσχος, όλα με πλακέ υποδοχές, όλα! Εκεί ένας τύπος έκανε κάθε τόσο ανακοινώσεις σχετικά με προσφορές στα ηλεκτρονικά. Άντε να συννενοηθούμε, του λέω, ότρος, άλλα, νάου, μου λέει. Πίκρα.
Πήγα κατόπιν σ΄ένα κατάστημα κινητής τηλεφωνίας να πάρω μια κάρτα με βραζιλιάνικο νούμερο, ένα σιμ τσίπι, εκεί να δείτε συννενόηση φυστίκι, ήταν δυο νεαροί με σιδεράκια και οι δύο στα δόντια, χαμόγελο, ευγενέστατοι, αλλ΄ αγγλικά τίποτα, όσες λέξεις πορτογαλικές ήξερα μάλλον τις πρόφερα λάθος, στο τέλος του έγραφα αγγλικά στον υπολογιστή και έβαζε τον μεταφραστή, ίσα για να καταλάβει, ότι μαζί με το τσίπι θέλω και μια κάρτα με επιπλέον χρόνο και πόσο κάνει η ρημάδα, για να μην αλλάζω λεφτά στην τράπεζα, δεν είχα χρόνο. Όλα καλά, φεύγοντας, ρωτάω τον φύλακα αν έχει κανένα κατάστημα με ελέτρικους, νάου! Με πιάσανε νευρικά γέλια.
Αργότερα ο δάσκαλος μού έδωσε ένα ταυ για δείγμα. Αυτό ήταν ανάποδο, το είχε για την Ελλάδα, να μπορεί να χρησιμοποιεί τα βραζιλιάνικα πλακέ φις του, λχ. του φορτιστή του κινητού. Με το δείγμα ανά χείρας πήγαμε μαζί με έναν μαθητή του, που ασχολείται με ηλεκτρονικά σε τρία καταστήματα. Τίποτα. Ο Γκαμπριέου έψαξε και στα βαλιτσάκια του με τα εργαλεία και τα διάφορα, πάλι τίποτα. Ένα αυτοκίνητο μπροστά κι ένα πίσω ξεκινήσαμε να βρούμε το δυσεύρετο τε. Τους είπα, αν το βρούμε, να πάμε μετά σ΄ένα χρυσοχοείο να το χρυσώσω και να το δέσω κόσμημα.
Στο κατάστημα με τα ηλεκτρικά, τις πένσες και τις βίδες, ο γέρος μάστορας έβγαλε τέσσερα τε και δύο πολύμπριζα ακατάλληλα. Αίφνης ανέσυρε από τα βάθη του μαγαζιού του έναν μικρό προσαρμογέα, μαυροκόκκινο που τον τύλιγε μια μυστηριώδης λάμψη: αυτό ήταν!

9 σχόλια:

VAD είπε...

Bρε συ,ούτε στο Σουδάν να ήσουνα!!!Να σου στειλω μια ντουζίνα υποδοχές σούκο;;;

Αντε,καλή εγκατάσταση...

Sulpice είπε...

Τέλος καλά όλα καλά όμως..καλά να περνάς κ προσοχή στο TE είναι πολύτιμο

Coco είπε...

bom dia!
καλημερούδια!

@Vad: στην Αθήνα είχα σκεφτεί να έπαιρνα μαζί με το καλώδιο του PC το πολύμπριζο και κανένα ταυ, αλλά είπα, πφ, τι να κουβαλάω... ήξερα ότι δεν χρειαζόμουν και μετασχηματιστές...πού να φανταστώ τις πλακέ υποδοχές!!
πάντως η ασύρματη που πιάνω προσωρινά είναι πολύ άνετη

@Sulpice: πού να δεις και το ΠΕ! (χιχιχι)

Unknown είπε...

Δεν αισθάνεσαι σαν να παίζεις σε adventure game;

Sulpice είπε...

Αστο αυτό εκεί που βρίσκεται και κοιμάται. Είναι μαζί με το Γκγααααάλ...

roadartist είπε...

Έλα εντάξει!!! Τα ψιλοεμπόδια της αρχής.. :)))))
ΚαΛη ΕγΚαΤαΣτΑσΗ!!!

Υ.Γ. μιλάμε σκέφτομαι ποδηλατοιστορίες στην βραζιλία και πεθαίνω χεχε :))))

happypepper είπε...

αχ.....τί ωραία....
πόσο χαίρομαι για σένα. ειλικρινά. Είσαι στην πόλη Μπραζίλια ή στο σάο Πάολο;
Αν είσαι στη Μπραζίλια θα μου κάνεις μια χάρη;
Θέλω να μου πεις πως φαίνονται τα κτίρια του καθεδρικού και του κοινοβουλίου από κοντά. είναι του Oscar Niemeyer, που έχει χτίσει όλα τα κυβερνητικά κτίρια στη Μπραζίλια, είναι θεός, 102 χρονών, πάει στο γραφείο του κάθε μέρα στις 9.30 και λέι ότι "δεν έχει δώσει ακόμα τον καλύτερό του εαυτό"!
Φιλιά πολλά μικρούλα!

Coco είπε...

@Darth: σκέτη εικονική πραγματικότητα. Κι υποτίθεται ότι προσγειώθηκα σε 3 αεροδρόμια!

@Sulpice: άστο να κοιμάται και έλα!

@roadartist: εγώ πάλι προβλέπω να ψοφάω στο πετάλι!

@Happypepper: στην Μπραζίλια είμαι, φαίνονται τέλεια, τα είδα όλα σήμερα απέξω! πάντως και στο νετ υπάρχουν καταπληκτικές φωτογραφίες, απλώς εδώ έχεις αυτή άμεση αίσθηση της αρχιτεκτονικής φόρμας στον χώρο,
θα γράψω κάποια στιγμή! μάλιστα σήμερα βλέποντάς τα σε σκέφτηκα!

ξέρω για τον Niemayer, έχω διαβάσει την συνέντευξη που έδωσε στα 100 του. φέτος η Μπραζίλια γιορτάζει τα πενήντα χρόνια της

Sulpice είπε...

Ένα έχω να πω: Ate logo. Eίδες; Αρχίζω να μαθαίνω...