ZI XING CHE!




Επειδή η γάτα μου δεν θα καθόταν και πολύ φρόνιμη, ώστε να χρησιμοποιήσω επιτυχώς την ουρά της για πινέλο, και με το που θα ένιωθε την άκρη της τρίχας της μες τη σινική το πιθανότερο θα εκτινασσόταν με καθόλου καλλιγραφική πλην ακροβατική διάθεση, αποφάσισα τελικά να μην μιμηθώ τον βουδιστή μοναχό που είχα δει να γράφει δεκάδες ιδεογράμματα με την ουρά της άσπρης του γάτας γύρω γύρω απ΄ την καλύβα του σε μια ταινία στο σινεμά, και να αρκεστώ σ΄ένα συμβατικό πινέλο, αφού ούτε βουδιστής μοναχός είμαι, ούτε σε ταινία παίζω, ούτε άσπρη γάτα έχω, παρά μαύρη, ούτε σε ξύλινη καλύβα στη μέση λίμνης μένω, και το κυριώτερο δεν ξέρω κινέζικη καλλιγραφία ούτε καν κινέζικα.
Φρόντισα όμως να μάθω μια βασική λέξη, και να τη σχεδιάσω όσο μπορώ καλύτερα, και πώς δεν τό΄χα σκεφτεί τι τραγική παράλειψη ήταν να λείπει από το μπλογκ μου ετούτη δω η λέξη στα κινέζικα: ποδήλατο!!! Κινεζιστί: τσί-ζινκ-τς! Δεν έχω βγάλει ακόμη άκρη τι να σημαίνουν τα ιδεογράμματα, γιατί καθένα σημαίνει κάτι και ο συνδυασμός τους δίνει την κινέζικη ιδέα για το τι εστί ποδήλατο. Αλλ΄αυτά είναι ανώτερες μανδαρίνικες σπουδές και θα μεριμνήσω αργότερα. Προς το παρόν, ιδού πώς έμαθα τα βασικά, τη γραφή της λέξης και την προφορά, που ακούγεται κάπως σαν τον ήχο αλλαγής ταχύτητας!
Το Σάββατο έφαγα κινέζικο, μάλιστα ζήτησα και ξυλάκια, μεγάλα, μακριά, σωστά, με τα οποία τρώγοντας έκανα ορισμένες σκέψεις πάνω στη διαφορά του να τρως με μαχαιροπήρουνο και του να τρως με ξυλάκια. Έβλεπα το μαχαιροπήρουνο μπροστά μου κι άρχισε να μου φαίνεται βίαιο. Να τρυπάς με το πηρούνι και να κόβεις με το μαχαίρι. Ενώ με τα ξυλάκια πιάνεις ευγενικά το φαγητό, που είναι ούτως ή άλλως κομμένο από πριν περίπου σε μπουκιές χωρίς να καταφεύγεις σε επιθετικές κινήσεις. Όμως με το ελεύθερο χέρι δεν κρατούσα το μπολ όπως οι κινέζοι, γιατί δεν υπήρχε μπολ αλλά ένα πιάτο χωρισμένο κυματοειδώς σε δύο μέρη, το ένα για το κοτόπουλο και το άλλο για τα νουντλς με τα λαχανικά και τις ρίζες μπαμπού. Μιας λοιπόν και είχα ένα χέρι ελεύθερο έπινα ταυτόχρονα μπύρα Τζιντάο.
Στο τέλος ήρθαν με το λογαριασμό τα μπισκοτάκια της τύχης. Διάλεξα το δικό μου, το έσπασα και διάβασα: "Σήμερα ξεχάστε τις κακές αναμνήσεις και θα έχετε σπουδαία επιτυχία"! Τότε ρώτησα την κινεζούλα που σέρβιρε, πώς λένε το ποδήλατο στα κινέζικα, και της έδειξα το κράνος μου. Εκείνη ακούγοντας "bike" τρέχει και μου φέρνει μια μεγάλη χάρτινη σακκούλα γιατί κατάλαβε "bag", και νόμισε πώς θέλω μια σακκούλα να βάλω μέσα το κράνος! Της εξηγώ πάλι, και μου απάντησε, ότι δεν μπορούν να φέρουν ένα μόνο ποδήλατο από την Κίνα αλλά εκατό τη φορά. Με την τρίτη προσπάθεια, κατάλαβε και μου λέει, "Α, ποδήλατο! Zi xing che!", το οποίο εγώ άκουσα κάπως σαν τσινζτ, ή τσιν ζιν τ! Τότε έβγαλε ένα στιλό και έγραψε πίσω από την απόδειξη, πρώτα αγγλικά, bike, μετά την προφορά και κατόπιν τα ιδεογράμματα, πολύ καθαρά και στρωτά.
Αφού όμως έγραψα τη λέξη στα κινέζικα, κάτι μ΄έτρωγε. Πώς θα μπορούσε να παριστάνει το ποδήλατο μαζί με τον ποδηλάτη ένα μόνο ιδεόγραμμα. Μια ιδέα θα ήταν ο συνδυασμός των τριών παραπάνω. Όχι δύσκολο αλλά δεν μοιάζει με την εικόνα. Έτσι κατέληξα σ΄ ένα μάλλον άσχετο ψευδοϊδεόγραμμα:

Προσοχή: Αν το παραπάνω σας θυμίζει ποδήλατο, πάσχετε από μια σοβαρής μορφής ασθένεια που ονομάζεται Zi Xing Che!

11 σχόλια:

happypepper είπε...

Τό πα και το ξαναλέω:
Δεν παίζεσαι!
Καλημέρα!

νατασσΆκι είπε...

Αχχαχαχαχαχαχα!

Σίγουρα θα πάμε να φάμε μαζί σε κινέζικο, δε γλυτώνεις!
:)))

(τέλειο το ιδεόγραμμα, καλύτερο από κινέζικο -τς!)

Καλημέρες :)

Ανώνυμος είπε...

χαχαχα, πολυ καλο!

MenieK είπε...

Τιάν ζου,
Υ.Γ. Θεά σημαίνει αυτό :-)

quartier libre είπε...

@
ev ge tche se ese :)

Spy είπε...

Εσείς πρέπει να πίνετε τα ίδια με μένα τελικά...
:)

Coco είπε...

@Happypepper: καλημέρα, παίζω, παίζεις, παίζουμε

@Νατασσάκι: το δικό μου ιδεόγραμμα δεν σημαίνει τίποτα, αλλά είναι συνδυασμός τριών πραγματικών, το πρώτο πάνω πάνω είναι άνθρωπος (jin), το δεύτερο το κυματιστό σημαίνει εικόνα και το τρίτο το τετραγωνάκι σπίτι, αν τα θυμάμαι καλά. Τώρα η εντύπωση που μού δίνουν τα κινέζικα ιδεογράμματα για το ποδήλατο είναι κυκλοφορώ ανάμεσα σε μποτιλιάρισμα!

@exofthalmi: πρέπει οπωσδήποτε να μάθω λίγα κινέζικα, για ν΄απαντάω σε κάτι θρασείς οδηγούς!

@Meniek: το διαόλι πώς να λέγεται άραγε;

@quartier libre: ζιν ζιν τσιν(ποδήλατο που τρέχει) :)

@Spy: κερνάω!

MenieK είπε...

Μο γκουέι

MenieK είπε...

BTW, περαστικά

Coco είπε...

@Meniek: ευχαριστώ για το κινέζικο και για τα περαστικά, αλλά γενικά κυκλοφορώ, απλώς νιώθω ζεστή και αηδία, καίνε τα μάτια μου, πφ, σαν αλλεργία ένα πράμα! και συ καλή ανάρρωση!

Kwlogria είπε...

Φανταστική!!! Και το ιδεόγραμμα-ποδήλατο γαμηστερό! Χτύπα το τατού πάνω στο ποδήλατο, όχι πάνω σου ρε! :))))))))))))))))))))))))))))))))