ΑΛΦΑΔΟΛΑΣΤΙΧΟ

Υπάρχει ένας δρόμος ρημαδιασμένος, που εγώ τον ονομάζω Αχελώο, γιατί φιδοστριφογυρίζει μεταμορφούμενος και επικίνδυνος, πότε στενός και διπλής κατεύθυνσης, πότε φαρδύς και μονής κυκλοφορίας, ανηφόρα και κατηφόρα και πάλι ανηφοροκατηφόρα, περνάει από τρίστρατα και δέλτα, γκαράζ, φούρνους, χωράφια, πλατείες, γυμναστήρια και καφενεία, και καταλήγει σ΄έναν τοίχο με γκράφιτι και ανακοινώσεις ενός τοπικού πολιτιστικού συλλόγου, που συνήθως καλεί σε γιορτές με βιολιά και κλαρίνα.
Προς το τέλος αυτού του δρόμου απόψε, στον οποίο πάντα προσέχω ιδιαιτέρως, γιατί έχει και ελλειπή φωτισμό, σαμάρια, λακκούβες, χαντάκια και νερά που τρέχουν μονίμως ξέρω γω από πού, κατηφόριζα, κι ακούω ένα επίμονο κορνάρισμα από δεξιά, απ΄όπου πιο πάνω υπάρχει ένα στενάκι, σε αρκετή απόσταση, κοιτάζω, ερχόταν ένα άσπρο αυτοκίνητο, ο τύπος θίχτηκε που πέρασα, τελοσπάντων παρακάτω σ΄ένα φροντιστήριο μπροστά, σταματάει να πάρει το γιο του, σταματάω και γω, του κάνω νόημα, ανοίγει το παράθυρο, μου λέει θυμωμένα, είχε στοπ εκεί! Δεν το είδα, λάθος μου, φεύγω.
Γιατί δεν έκανα θέμα; Διότι δεν είχα χρόνο για αντιπαραθέσεις αλλά ούτε και όρεξη εκείνη τη στιγμή. Ο τύπος μου φάνηκε υπερβολικά φοβιτσιάρης και εύθικτος. Πράγματι έχει ένα στοπ εκεί αλλά αυτό δεν σήμαινε ότι έπρεπε να σταματήσω. Πρώτον το σήμα δεν φαίνεται. Είναι σκοτεινά. Δεύτερον, αυτός που κατεβαίνει από παράδρομο οφείλει να σταματήσει, αλλά παραδόξως το στοπ υπάρχει στον κεντρικό, διότι απ΄τον παράδρομο έρχεται το λεωφορείο! Έπειτα εγώ είχα κοιτάξει, και δεν υπήρχε λόγος να σταματήσω, ούτε μπροστά του πετάχτηκα, και να γκάζωνε δεν με έφτανε. Με λίγα λόγια πριν περάσω έκανα έλεγχο, γιατί παρακάτω έχει κι ένα χωματόδρομο απ΄όπου εμφανίζονται τζιπ. Κι ακόμη, κάτι που μάλλον έπρεπε να του πω, είναι ότι ο ποδηλάτης έχει προτεραιότητα.
Αυτό το τελευταίο, μου το επεσήμανε ένας που έχει δουλέψει στη Γερμανία, αλλά του είπα, ότι αν βασιζόμουν στην προτεραιότητα του ποδηλάτη, δεν θα ήμουν ζωντανή να μιλάμε. Τώρα μάλιστα, που το ξανασκέφτομαι ο τύπος είχε πρόβλημα, που είδε ποδήλατο μπροστά του, γιατί όταν εγώ πέρασα εκείνος δεν είχε φτάσει ούτε στη δική του διασταύρωση, η οποία λόγω κλίσης του κεντρικού δρόμου βρίσκεται σε απόσταση από την κεντρική ροή. Αγχώθηκε μακρόθεν; Κι έπειτα, μήπως κι εκείνος δεν έκοψε ταχύτητα να δει, αν ερχόταν καμιά νταλίκα; Έκοψε! Αλλά φαίνεται, αντί για νταλίκα του τη βγήκε ποδήλατο και θύμωσε!
Το βασικό μου θέμα όμως είναι τι πάθανε οι γερμανοί στο Βενιζέλο. Διότι η κουβέντα, που άρχισε από τον δρόμο κατέληξε σε μια ιστορία περί αλφαδιάσματος. Οι γερμανοί μηχανικοί είχαν ισιώσει και μετρήσει μια έκταση, στην οποία έπρεπε να περαστεί αποκάτω αποχετευτικό σύστημα σε σχήμα αρχαιοελληνικού μαιάνδρου, αλλά όταν ο έλληνας μάστορας έκανε προσωπικές μετρήσεις με το αλφαδολάστιχο βρήκε μια ανεπίτρεπτη κλίση 45 πόντων, την οποία δεν παραδεχόταν ο γερμανός. Σιγά τ΄αλφαδολάστιχο! Εδώ χρησιμοποιούμε προηγμένα μέσα! Ο μάστορας επιστράτευσε τον υδραυλικό - διερμηνέα.
Πες σ΄αυτόν τον μαλάκα να μην επιμένει, υπάρχει κλίση και πρέπει να διορθωθεί.
Nein, unmoeglich!
Nein στα μούτρα του, να το ξανακοιτάξει!
Τελοσπάντων, έγιναν πάλι μετρήσεις με τα λέιζερ, η κλίση επιβεβαιώθηκε και επικράτησε πανικός. Μηχανικοί ανακλήθηκαν αμέσως και ανέλαβαν άλλοι που κατέφτασαν εσπευσμένα εκ Γερμανίας να σιώσουν την κλίση και να περαστούν σωστά τα λούκια! Όταν λοιπόν θα επισκέπτεστε τις τουαλέτες του αεροδρομίου, να γνωρίζετε ότι η μελέτη και κατασκευή του αποχετευτικού συστήματος σώθηκε χάρις στην παλιά καλή αρχή των συγκοινωνούντων δοχείων!

4 σχόλια:

VAD είπε...

Α, εδω θα τα χαλάσουμε,το σήμα κυρία μου,το σήμα!Ισχύει για όλους...
Ετσι αλφαδιάστηκε ο ΕλΒενιζέλος:)
Για αλφάδι μας μίλησες,για νήμα της στάθμης δεν είπες τίποτα,σφυρί,καλέμι,κοπίδι,κατσαβίδι,μαστρο- Μήτσος...

quartier libre είπε...

@
και στο αλφαδολάστιχο !

Coco είπε...

@Vad: φαντάσου έναν βλάκα να κατεβαίνει το βουνό φωνάζοντας από μακριά, μην περάσει κανείς! μην περάσει κανείς! αλλά να κοντοστέκεται κιόλας!
έτσι ερχόταν κι αυτός από ψηλά! τι είναι το σήμα; ελέγχω και μετά περνάω! ο τύπος βρισκόταν μακριά, δηλαδή έπρεπε να τον περιμένω κανένα δεκάλεπτο να περάσει; γι΄αυτό μετά σταμάτησα να δω τι θέλει, γιατί δεν κατάλαβα ποιο ήταν το πρόβλημα. μάλλον θεωρούσε το δρόμο δικό του, κι αυτό το λέω αφού δεν συνηθίζω να πετάγομαι στις διασταυρώσεις μπροστά στα καπώ!

τώρα το ποδήλατο έχει πράγματι προτεραιότητα βάσει του ΚΟΚ
αλλά δεν μπορώ να την πάρω στα σοβαρά στις συνθήκες της Αθήνας

ξεκίνησα από τους υδραυλικούς, θα ρωτήσω τώρα και τους μπετατζήδες...χαχαχα
Καλημέρα!

@quartier libre: πάρτο ίσια λέμε!

panagiota είπε...

Μη μου σεκλετίζεσαι Βελούδο μου.

Στην Ευρώπη, όπου κατέφυγα ως φοιτήτρια το 1974 υπήρχαν(ΤΟΤΕΕΕΕ) ατραποί για τους ποδηλάτες.
Στο Ελλαδιστάν ακόμα δεν υπάρχουν!
Τα σήματα φτιάχτηκαν για τους οδηγούς και όχι για τους πεζούς και τους ποδηλάτες. Αλλά έλα και πες,μου ποιος οδηγός τα τηρεί στην Μπανανία μας?
Στην Γερμανία ταξιδεύω συχνά εδώ και 27 χρόνια.
Οι ανηψιές μου πήγαιναν από τα 12 με τα ποδήλατα στο γυμνάσιο που ήταν στο διπλανό χωριό που απείχε κάποια αρκετά Km από το σπίτι τους. Ούτε τζιπ, ούτε νταλίκα, μα ούτε αδέσποτο ζώο συνάντησαν για να έχουν ατύχημα!
Για υδραυλικούς και μπετατζήδες δεν θα μιλήσω, γιατί θα πρέπει να γράψω βιβλίο.
Ευτυχώς μας ήρθαν οι Εμιγκρέδες που τουλάχιστον ότι κάνουν το κάνουν σωστά και με λίγα λεφτά...
Γιατί αν περιμένεις από τα Ελληνικά μαστόρια...Καηκες!
Βιδα στο βίδωμα και ποτηράκι ρετσίνα...
Σε φιλώ γατούλα μου ποδηλάτισσα.