ΤΣΙΡΚΟ

Το πρωί πήγα του σκοτωμού στο ταχυδρομείο να παραλάβω ένα συστημένο, το οποίο δεν είχε κανένα ρομαντικό περιεχόμενο ούτε ήταν το ποθητό εισιτήριο για την Βραζιλία, παρά μια βλακεία σχετικά με την εφορία. Μπλιαχ... Τώρα, γιατί εγώ, που το μόνο μου περιουσιακό στοιχείο είναι ένα ταλαίπωρο ποδήλατο, το οποίο επιβαρύνει το δυσθεωρήτου ύψους εισόδημά μου, που μετά βίας φτάνει για να συντηρώ σε υποφερτή κατάσταση το ποδήλατο, άντε και για ένα ετήσιο εμβόλιο στις γάτες, γιατί λοιπόν πρέπει να ασχολούμαι με φορολογικές δηλώσεις, είναι ένα από τα χαριτωμένα αστικά μας ανέκδοτα.
Αλλά θα μου πει ο εφοριακός, πώς κυρία μου, τρέφεστε τέσσερα άτομα με ένα εισόδημα; Μα πρόκειται για εμένα, δύο γάτες και έναν χελώνο! Έχουν βιβλιάριο οι γάτες; Μάλιστα, κύριε εφοριακέ! Ο χελώνος πόσων ετών είναι; Τεσσάρων υποθέτω, κύριε εφοριακέ! Ο χελώνος βέβαια εκπίπτει της φορολογίας, καθότι έχει χαρακτηρισθεί ΠΟΠ, δηλαδή εγχώριο προϊόν, επιπλέον ΜΕ, δηλαδή μη εξαγόμενο, ως ΠΣΕ, δηλαδή προστατευόμενο σπάνιο είδος, που σημαίνει δεν αποφέρει κέρδος, άρα πρόκειται για ΕΠ, δηλαδή είδος πολυτελείας, που θα έπρεπε να φορολογείται εκατό τοις εκατό, ωστόσο λόγω της σχετικής διαμαρτυρίας των οικολόγων για την προστασία της άγριας φύσης, η σχετική πρότασή μου για φορολογία χελώνου σε αστικό περιβάλλον δεν προωθήθηκε, καθώς έρχονται και εκλογές, μένει παραταύτα να δικαιολογήσετε το πόθεν έσχες του κόστους συντήρησής του, εφόσον έχει περάσει τα δύο έτη! Φυσικά δεν αγνοείτε την τρέχουσα τιμή του μαρουλιού στις λαϊκές αγορές!
Κοιτάξτε, κύριε εφοριακέ, ο χελώνος πέφτει τον μισό χρόνο σε χειμέρια νάρκη, αυτό δεν υπολογίζεται ως συντελεστής μείωσης του φόρου; Αυτό όμως δεν αναιρεί το παθητικό, διότι το ζώο καταλαμβάνει ένα δέκατο του τετραγωνικού μέτρου στην οικία σας και οφείλετε να δικαιολογήσετε την φιλοξενία του οικόσιτου. Επειδή ομολογώ, ότι οι σχετικοί νόμοι είναι ατελείς, θα το δηλώσετε ως κληρονομηθέν έργον τέχνης, για τον λόγο, ότι παραμένει ακίνητο το ήμισι του οικονομικού έτους, άρα προσφέρει μόνον αισθητική ευχαρίστηση! Μα θα πληρώσω τα μαλλιά μου, αν θεωρηθεί έργο τέχνης! Αυτό ακριβώς θέλουμε, επιτέλους, να πληρώσετε!
Πίσω στο ταχυδρομείο μια γριά τσίριζε προσπαθώντας να συννενοηθεί με μια υπάλληλο. Η γριά ήταν πίσω απ΄το ταμείο και η υπάλληλος φώναζε, να την ακούει η γριά, μήπως συννενοηθούνε σχετικά μ΄ένα δέμα και μια υπογραφή. Εντωμεταξύ τα νεύρα της διπλανής υπαλλήλου είχαν γίνει σύρματα. Λίγη ησυχία, έχω πληρωμές! Τίποτα, τσιρίδες. Όταν έφτασα στο συγκεκριμένο ταμείο με τη γριά αποπίσω, η διπλανή εξεράγη: Έλεος! Έλεος! Σωπάστε! Κάνω Ταμιευτήριοοοοο! Αμάν πια! Η δικιά μου δεν τολμούσε να μιλήσει πλέον. Μου έκανε νόημα να βάλω υπογραφή μέσα στην απόλυτη σιωπή που κράτησε μόλις δύο δευτερόλεπτα, γιατί από την πόρτα, που κάποιος άνοιξε εκείνη ακριβώς την στιγμή, ακούστηκαν τύμπανα, πιάτα, τρομπέτες και μια φωνή "Τσίρκο Μάσιμο! Ρώμη, Παρίσι, Βερολίνο, τώρα και στην Αθήνα!"
Το φορτηγάκι του τσίρκου περνούσε με πολύχρωμα λαμπάκια που αναβόσβηναν γύρω γύρω, η διαφήμιση χάλαγε τον κόσμο κι εγώ λιωμένη στα γέλια βγήκα διπλωμένη στα δύο απ΄το ταχυδρομείο. Λίγο παρακάτω μέσα στη φριχτή κίνηση βρέθηκα με το ποδήλατο ακριβώς δίπλα απ΄το τσίρκο. "Ελάτε να δείτε ακροβάτες που κάνουν τρεις τούμπες στον αέρα! Ταρατατά! Ελάτε να δείτε την κοπέλα με τα σιδερένια μαλλι-ά! Τσιιίρκο Μάα-σι-μο!", έτσι με ιταλική προφορά, τριγύρω μουτρωμένοι οδηγοί, εγώ να μην μπορώ να κάνω πετάλι απ΄τα γέλια, την κοπέλα με τα όρθια σιδερένια μαλλιά την είχα δει προλίγου στο ταχυδρομείο, κι όπως προσπερνάω το τσίρκο, πλευρίζω μια γυαλιστερή νεκροφόρα με κλειστά κουρτινάκια, ακριβώς μπροστά απ΄το παρδαλό φορτηγάκι, με επικεφαλής της πομπής ένα γύφτικο τρίκυκλο με σίδερα, μπουριά και πλυντήρια, να κροταλίζουν όλα μαζί, στη στροφή, όπου ένας εκσκαφέας και μια μπετονιέρα σκόρπιζαν κύματα θορύβου, σκόνης και δονήσεων, ενώ με προσπέρασε αεράτη μια βέσπα με οδηγό μια κυρία με μαύρο κράνος και παχιά μαύρη γούνα!

9 σχόλια:

quartier libre είπε...

@
Ο.Κ.,
θα με κάνεις να ξαναβάλω
τον εαυτό μου κλόουν,
που είχα αφαιρέσει τα Χριστούγεννα,
σε μέρες θλίψης...

VAD είπε...

Το Καφενείον η Ελλάς:))

ritsmas είπε...

ο χελώνος δεν εκπίπτει της εφορίας, εκτός αν ειναι προστατευόμενο είδος οπως ο μοναχικός Χόρκε στα νησιά Γκαλαπακος, που δεν μπορεί ο καημένος να ζευγαρώσει!! Το φαντάζεσαι;
Γεια σου σπουδαία ποδηλάτισα....

MenieK είπε...

γούνα στη βέσπα... ο ορισμός του mix and match!!!!!

Coco είπε...

@quartier libre: αλλά κλόουν και θλίψη πάνε μαζί οπότε κράτα ένα ενδιάμεσο χαμόγελο

@Vad: ελάτε κόσμε! τσίρκουλο κάθε μέρα

@ritsmas: πάντως του δικού μου θα του βρούμε νύφη σε δυο τρία χρόνια, υπάρχουν ήδη καλές υποψήφιες χαχαχα

@Meniek: επειδή είχα μπει στο κατάστημα με τις μοτοσυκλέτες και είχα δει ένα σωρό καφροστολές, όταν πέρασε η γούνα έπαθα χάση!

Kwlogria είπε...

Τσίρκο Μεντράνο, Μάσιμο, ό,τι γουστάρεις, είμαστε στην κωλόχωρα. Κι η κωλοεφορία, γαμιέται πες της! Άντε από κει! Τράβα δυο πεταλιές και για μένα ρε άτομο!

faraona είπε...

Coco?
Οι γάτες έρχονται εις επαφήν με την χελώνα?
Πρόσεχε τες ε!
Μα τι ήταν το σημερινο πιά όλα μαζι στο δρόμο?Σύν η Εφορεία?
Μπύρες ήπιες?


****Ελα απο την Αψινθο κι αν σ αρέσει παίξε.

habilis είπε...

Τσίρκο οι δρόμοι.
Δεν πλήττει ποτέ κανένας.

Coco είπε...

@Kwlogria: φαντάσου ότι περιγράφω συνήθως το υπαίθριο τσίρκο. που να΄γραφα και για το εσωτερικού χώρου!

@Faraona: Η Φουφού φαινομενικά τουλάχιστον δεν δίνει σημασία στον Αναξαγόρα, αλλά η Κοκό τον ζήλεψε θανάσιμα από την πρώτη στιγμή και τον φερμάρει, οπότε έχουν τεθεί όρια!
Μπύρες; μπα, τίποτα

@habilis: μόνο οι δρόμοι;