ΓΑΛΛΙΚΑ ΚΑΙ ΠΙΑΝΟ


Bonsoir Mesdames et Monsieurs, je m' appelle Coco et je suis tres heureux, qui j' etude Francais, enfinement! Παρακαλώ την Sulpice να διορθώσει την παραπάνω πρόταση σε περίπτωση κακοποίησης της γαλλικής γλώσσας! Λοιπόν άρχισα για τέταρτη φορά γαλλικά και είμαι αποφασισμένη! Οι προηγούμενες τρεις ήταν μια ατυχία. Οι τελευταίες δύο απέτυχαν λόγω δυσμενών συνθηκών εις την μικράν νήσο του μυστηρίου. Η πρώτη ήταν μια φορά κι έναν καιρό, πριν πάω σχολείο. Όχι ότι η μητέρα μου ήθελε να μάθουμε με την αδελφή μου οπωσδήποτε γαλλικά και πιάνο, αλλά πιο πρακτικά, κάποιος έπρεπε να μας βλέπει, όσο έλειπε στη δουλειά της. Έτσι πέραν από διάφορες κοπέλες, μάλλον φοιτήτριες, εκείνη που κάθησε το μεγαλύτερο διάστημα, πεντέξι χρόνια νομίζω, ήταν μια κυρία, η Ανζέλ. Αρκετά μεγάλη και μόνη της, τό΄χε πάρει πατριωτικά το θέμα να μάθει τρόπους στα enfantes terribles, δηλαδή έπρεπε να τρώω το κοτόπουλο και το καρπούζι με το μαχαιροπίρουνο και να καθαρίζω το πορτοκάλι μ΄έναν ιδιαίτερο τρόπο, να λατρεύω το ροκφόρ με βούτυρο και τα κρουτόν! Όλα καλά, αλλ΄ αυτά τα κρουτόν ποτέ δε μ΄άρεσαν! Γενικώς δεν είχα ούτε έχω πρόβλημα με το φαγητό, τρώω τα πάντα, εκτός από χελωνόσουπα... και κρουτόν.

Τα γαλλικά τώρα. Επειδή η Ανζέλ, Θεός σχωρέστην πια, ήταν αιγυπτιώτισσα, μίλαγε πολύ καλά τα γαλλικά και τ΄αραβικά, εξού και η πρώτη βρισιά που έμαθα είναι το α σικτιρ! το οποίο το έλεγε πολύ δραματικά και συνήθως το απηύθηνε σε πολιτικά πρόσωπα. Ήθελε λοιπόν η Ανζέλ να μας μάθει γαλλικά με τον βιωματικό τρόπο. Τώρα που το σκέφτομαι, καλύτερα να προσπαθούσε με τ΄αραβικά. Για το ανυπόταχτο ον που υπήρξα, θα μού πήγαιναν ίσως καλύτερα!

Ξεκινήσαμε με μπονζούρ και μπονουί, τον Ζακ και τις καμπάνες κι είχαμε και μερικά βιβλιαράκια εικονογραφημένα. Θυμάμαι εκείνη την εποχή είχαμε δει στην ασπρόμαυρη τηλεόραση μιαν έτσι κι αλλιώς ασπρόμαυρη ταινία, πολύ ατμοσφαιρική, τη Ζαν ντ΄Αρκ. Κι ακόμη, τους Αθλίους, με τον Άντονι Πέρκινς Ιαβέρη. Γενικώς με την Ανζέλ πηγαίναμε πολύ σινεμά, συνήθως θερινό στο Vox στα Εξάρχεια. Γιατί δεν έμαθα γαλλικά; Έλα ντε. Κάπου αντέδρασα, γιατί ήθελα να γράφω τη σημασία των λέξεων και να τα ξανακοιτάω, ενώ η Ανζέλ επέμενε στη ζωντανή ροή. Είχε ίσως δίκιο, αλλ΄εγώ ανάποδη. Έπειτα είχαμε μια κόντρα. Επειδή εγώ δεν έβλεπα πολλή τηλεόραση, προτιμούσα να διαβάζω σε μια σοφίτα πάνω απ΄την κουζίνα - μη γελάτε, ήταν διατηρηταίο το σπίτι απ΄την εποχή του Όθωνα και ο ιδιοκτήτης του έμενε μόνιμα στη... Γαλλία!

Όταν όμως εγώ καθόμουν στη σοφίτα, η Ανζέλ δε μπορούσε νά΄χει το νου της. Εγώ απ΄την άλλη πράγματι διάβαζα, δικά μου βέβαια, μη φανταστείτε του σχολείου, αλλά ποιος ξέρει τί μπορούσα να πάθω; Ή να μάθω; Ήταν ένα πρόβλημα. Όπως και το φως το βράδυ στο υπνοδωμάτιο (ήθελα να ... διαβάζω!) και διάφορα άλλα τέτοια. Δεν πήγαν λοιπόν καλά τα γαλλικά κι ας μεγάλωσα με γκουβερνάντα γαλλικής! Πιάνο δεν δοκίμασα! Κέντημα, ξεχάστε το!

Θυμήθηκα όλ΄ αυτά, όχι μόνο λόγω των γαλλικών αλλά και μιας λεπτομέρειας... η τωρινή καθηγήτριά μου των γαλλικών είναι αιγυπτιώτισσα...

22 σχόλια:

faraona είπε...

Αντε καλη επανανοδο στα Γαλλικα σου.
και καλο μηνα Οκτωβρη.
Τερμα η αλλεργια?

Coco είπε...

@faraona: η αλλεργία, αλλεργία! Καλό μήνα! :)

Ανώνυμος είπε...

Bonjour, ma petite Coco. Je suis très contente que tu aies commencé pour encore une fois le français!!! Θέλω να σε συγχαρώ για τα πρώτα βήματα σου να γράψεις εις την Γαλλική ως μία vraie debutante. Κατόπιν δική σου παρακλήσεως, προβαίνω σε κάποιες μικρές διορθώσεις (αν και ορισμένοι σύγχρονοι παιδαγωγοί δεν συμφωνούν με αυτό). Σου παραθέτω τις διορθωμένες λέξεις με τη σειρά. Η δομή της φράσης ήταν καλή. Λοιπόν on commence: Messieurs (c'est le pluriel du Monsieur), heureuse (c'est une fille qui parle); parce que j'étudie le français (qui= pronom relatif); j'étudie le français; et finalement INFINIMENT. To παιδαγωγικό μου έργο τελειώνει εδώ. Καλή αρχή και καλή πρόοδο. Περιττό να σου πω ότι λυπήθηκα την κυρία Ανζέλ για ότι έπαθε από εσένα. En tout cas... Φιλάκια

Coco είπε...

@Sulpice: Την υποψία την είχα! Χάλια η αυθόρμητη πρόταση αλλά (κι εδώ στρέφομαι προς το πολυπληθές κοινό) είδατε δικτύωση; Είδατε οδική βοήθεια on line; Μερσί μποκού μποκού, καλημερούδια και καλό μήνα! (Και άρχισε να λες και κανα γαλλικό από τα άλλα μήπως στρώσουν μερικοί μερικοί)

Ανώνυμος είπε...

Η προσπάθεια αξίζει. Συνέχισε έχεις τα φόντα... Για τους άλλους από τη μια: je m'en fiche royalement. Des cons...Περιμένω και άλλες φράσεις εις την γαλλική καιρός ν΄αποκαλύψεις την γαλλική παιδεία που κρύβεις βαθιά μέσα σου.

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα και καλό μήνα από το νησί του μυστηρίου λες αγαπητή μου κοκό ότι: "οιτελευταίες δύο απέτυχαν λόγω δυσμενών συνθηκών εις την μικράν νήσο του μυστηρίου" δεν εννοείς καιρικές φυσικά ούτε τις ιώσεις, γιατί εγώ πιστεύω ότι φταίει η μπέμπα, το αυγό, το σαμιαμίδι, ο Χουσεϊν, ο Βιλδιρίδης και τελευταία και καταιδρωμένη η.......σφιχτερwoman που μας έπιανε μονότερμα στα Γαλλικά δεν έπαιρνε ανάσα και απο πάνω δήλωνε αγχωμένη και κομπλεξαρισμένη!!!! ακόμα δεν κατάλαβα γιατί!!!!! (μην θυμώσεις τώρα που το διαβάζεις κυρία γαλλικού) αλλά είναι σαν να αισθάνομαι το χέρι σου να μου την κατεβάζει, αουτσ, η κοκό ακόμη θα έχει μελανιές.Πολλά φιλιά!

Garfield

Coco είπε...

Γεια σου ρε Garfield, Je t' aime, Je t' aime, η ανεξάρτητη φωνή του διαδικτύου, καλά που τά΄γραψες, γιατί εμένα ποιος θα με πίστευε πια! Ευτυχώς η Sulpice δε με φτάνει προς το παρόν, αλλά θα μού την έχει έτοιμη, όταν ανεβεί Αθήνα, και άμα τα διαβάσει θα μας πει κχαθθάρμμμααατα!!
Άντε κι η μαμά σου έμαθα έριξε κάτι γαλλικά πολύ περιποιημένα στη Μπέμπα-Μέδουσα Πολιορκημένη, μπράβο να της πεις, άπαιχτη, θεά, respect!!! Καλό μήνα και φιλιά σε όλους (και τσαχπίνικα φιλάκια στους κρυόκωλους)!

Ανώνυμος είπε...

ΣΣΣΣ!!!!! Σιλανσ η Βρακατσ με παρακολουθεί και δεν μπορεί να καταλάβει τι κάνω, που γράφω και τι διαβάζω τόση ώρα, έχει πολύ γέλιο σκύβει αριστερά, σκύβει δεξιά, τεντώνεται από πάνω μου, σκύβει, ξύνεται και κοιτάει τον υπολογιστή μου αλλά που!!! αυτή ειναι ξανθιά βαμμένη μελαχροινή.

Garfield

happypepper είπε...

Dear Coco,
αν είναι να τα μάθεις τα γαλλικά, φρόντισε από τώρα να βρεις και τρόπο να τα χρησιμοποιήσεις, διότι εγώ για παράδειγμα έχω να μιλήσω από το 1987 (!- ναι, δεν ήταν το 1821) και ως εκ τούτου...
Apres moi,le deluge!
Φιλιά μικρή ποδηλάτισσα!

Leviathan είπε...

iperoxi glossa ta gallika!!!kalo mesimeri!!!! :)

Coco είπε...

@happypepper: παρότι τα μαθαίνω για το κέφι μου, νομίζω ότι θα τα χρησιμοποιήσω κιόλας, π.χ. για αρχή θα σού γράφω δίγλωσσα σχόλια! Εξάλλου ένα σωρό πράγματα ξεχνάμε, μόνο δύο δεν ξεχνιούνται ποτέ και το ένα είναι ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ! Και μόνο ένα δεν μας ξεχνάει, κι αυτό το ένα είναι Η ΕΦΟΡΙΑ!

@Leviathan: μην ακούσεις όμως να την μιλάω εγώ! Και μάλιστα με τη φωνή της νταλικιέρισσας που έχω τελευταία..αλλά έχω ακούσει και το απίστευτο, τραγουδάς κάπου τα βράδυα; Γούστα είναι αυτά.. Bon soir!

Coco είπε...

@ Garfield: μια ζωή, τί να πω η Βρακατσ.., άντε και είμεθα σοβαρόν μπλογκ!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

Έκανα χρόνια να μάθω στον άνδρα μου τα Ελληνικά, μέχρι τώρα μεταφράζω τα έργα που βλέπουμε στη τηλεόραση στους υπότιτλους, μέχρι και το " ναι " στο γάμο μου στα Γαλλικά το είπα, γαλλικό σχολείο τελείωσα ,γαλλικά έμαθαν τα παιδιά μου.Μετάνοιωσα όμως που δεν έμαθα αγγλικά όπως πρέπει.Τότε οι καλόγριες μας απαγόρευαν να μάθουμε αγγλικά γιατί αλοιωνότανε η γαλλική προφορά που την έχω τέλεια πίστεψε με, σαν μητρική γλώσσα.

Coco είπε...

@αχτίδα: αχ, αυτές οι καλόγριες!

Ανώνυμος είπε...

@αχτίδα: πόσο σε καταλαβαίνω, πόσο σε καταλαβαίνω... Σκληροπυρηνικές αυτές οι καλόγριες
@ Sulpice+ Garfield: Ντροπή σας!!!! ΑΥΤΟ ΕΧΩ ΜΟΝΟ ΝΑ ΠΩ

Coco είπε...

@Sulpice: και γω έχω να πω πως είστε τρέλα όταν θυμώνετε από μακριά! (χιχιχι)

eryx-t είπε...

Εγώ θέλω να μάθω αραβικά. Οποιαδήποτε βοήθεια δεκτή.

Coco είπε...

@eryx-t: Ίνσαλλα!

eryx-t είπε...

Πτέχκι άραμπι?

Coco είπε...

@eryx-t: ούτε καν ελληνικά απ΄την κούραση..!

Kwlogria είπε...

Άντε, φτου φτου φτου, καλή αρχή!! Εγώ μία που τα έμαθα κι έφτασα στο πρώτο δίπλωμα και μία που τα ξέχασα!! Τόσο ηλιθια!! Τόσα χρόνια και τόσα λεφτά απ' το παράθυρο!! Μάθε τα και μη τα παρατήσεις!!!

Coco είπε...

@Kwlogria: Ζαμέ!