ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΒΑΨΩ ΜΑΥΡΑ!


Βαφής ποδηλάτου θεωρία.


Το ποδήλατο, που ήθελα να βάψω, είναι ένα παλιό αλουμίνιο. Το είχα στήσει, κυκλοφορήσει να το δοκιμάσω και αφού έμεινα ικανοποιημένη, σκέφτηκα, δεν το λύνω μια, να του ρίξω ένα φρεσκάρισμα, γιατί έμοιαζε σαν να το' χε φτύσει ζακαρέ;
δεν ήμουν εγώ!  viaΑλουμίνιο, η αλήθεια, δεν είχα βάψει ποτέ αλλά η αισιόδοξή μου φύση δεν υπολογίζει τέτοιες λεπτομέρειες.  Ηλεκτροστατική εδώ γύρω για ποδήλατα δεν βρίσκεται, το είχα ψάξει παλιότερα, όλοι κάνουν απλές βαφές, το πολύ κανένα φούρνο.  Τζαμά για αμμοβολή ή  για τρίψιμο με τροχό έβρισκα, κι αυτό στην περίπτωση που το άφηνα σκέτο αλουμίνιο καλά γυαλισμένο, όμως ήθελα να το βάψω κόκκινο, το οποίο ήταν και το πρώτο δικό του χρώμα. 

Πήγα λοιπόν σ΄ένα κατάστημα, όπου έχω ψωνίσει πολλές φορές χρώματα και είχα ρωτήσει αν έχουν και βαφές αυτοκινήτου, εξηγώντας τί θέλω, είχαν απαντήσει καταφατικά και να πάω μια μέρα να φτιάξουμε το χρώμα. Φαίνεται ήμουν άτυχη γιατί πήγα απογευματάκι, δεν ήταν οι πρωινοί, και ο συγκεκριμένος μού έδωσε σπρέι ακρυλικό αλλά προφανώς υδατοδιαλυτό, το οποίο είναι μια μάρκα καινούργια, και είχα την τιμή να την δοκιμάσω από τους πρώτους.

Είχα κάποιες αμφιβολίες αλλά στις ενδείξεις είχε και ποδήλατα, έλεγε ακρυλικό για μετάλλα και ειδικά αλουμίνιο, επίσης πήρα το δικό του αστάρι.  Ήξερα ότι οι ερασιτεχνικές βαφές με σπρέι δεν βγαίνουν τέλειες και δεν κρατάνε πολύ ακόμη και με βερνίκι. Ούτε είχα ιδιαίτερες απαιτήσεις στην απόχρωση, ένα ντοματί  με κάλυπτε. Όμως το αποτέλεσμα είναι από κάθε άποψη επιεικώς άθλιο.

Δεν έχει στεγνώσει σε πολλά σημεία εδώ και δέκα μέρες, ενώ το είχα τοποθετήσει μελετημένα, ξηρά, ευάερα και ευήλια αλλά όχι εκτεθειμένο.  Αλλού έχει κάνει ραγάδες κι αλλού φαίνεται σαν ελαφρόπετρα. Στην αρχή υπέθεσα ότι δεν έφτασαν οι τρεις ώρες που έλεγαν οι οδηγίες για να στεγνώσει καλά το αστάρι, και πέταξε το χρώμα. 

Τελικά διαπίστωσα ότι το αστάρι και το μαύρο χρώμα άπλωναν καλά και στέγνωναν γρήγορα, όμως τα άλλα χρώματα και συγκεκριμένα το κόκκινο ήταν αδύναμα. Κοίταξα τα συστατικά στα μπουκάλια και είδα ότι η βάση, το μαύρο και το γκρι έχουν σιλικόνη, τα άλλα χρώματα της ίδιας σειράς όχι.  Γι΄ αυτό τα κομμάτια που έβαψα με το μαύρο σπρέι στέγνωσαν αμέσως, κι όχι όπως νόμιζα, επειδή δεν είχα βάλει αστάρι σ΄αυτά. Επιπλέον, στο ατσάλι έπιανε καλά η βαφή αυτή, χωρίς τρεξίματα, στο αλουμίνιο μέτρια. 

Δηλαδή αν έβαφα το ποδήλατο όλο κατάμαυρο με ή χωρίς βάση θα είχα αρκετά καλό αποτέλεσμα.  Επιβεβαιώθηκε και η υποψία μου, γιατί αρκετά ποδήλατα κυκλοφορούν βαμμένα με μαύρο ή γκρι στις ενώσεις και τα ψαλίδια και μόνο ένα κομμάτι στους τρεις σωλήνες με κάποιο χρώμα κι αυτό σπάνια.

Τώρα καλύτερα να το γδύσω πάλι τελείως με διαβρωτικό και τρίψιμο και να το βάψω με σωστής ποιότητας χρώμα.  Αυτό θα εξαρτηθεί από το αν μπορούν να μού φτιάξουν σε χρωματοπωλείο το συγκεκριμένο σπρέι. 

Στο μεταξύ, προχθές, όταν ακόμα ήλπιζα ότι μπορώ να το αφήσω έτσι, το είχα στηρίξει στο παράθυρο, μήπως στεγνώσουν τα ψαλίδια επιτέλους, ξεσπάει μια ξαφνική μπόρα, ενώ είναι εποχή της ξηρασίας, και βρίσκω ένα μαξιλάρι μουλιασμένο, ένα βιβλίο να κολυμπάει, και το ποδήλατο να στάζει μέσα σε μια λίμνη!


Υστερόγαμον:  Χρώμα, αρκετά με την μαυρίλα (και τις 107 βαρετές αποχρώσεις του ποντικί)!

6 σχόλια:

happypepper είπε...

perimeno enagonios foto!

koulpa είπε...

xaxaxa γειά σου συναγωνίστριαααα :) :)
ασε μου θύμισες κι άλλη ήττα με τα χρωματα αυτοκινήτου.. είχα κάνει μια δουλειά το 09-10.. μιά σειρόμενη μεγάλη μια μικρή αυλόπορτα.. και ένα σορο πορτάκια σε διάφορα ανοίγματα που είχαν στο κήπο.. μου έδοσαν ένα χρωμα αυτοκινήτου με την δήλωση ότι αντέχει 15-20 χρόνια.. κι αυτό ξεφλούδιζε κατά τη διάρκια που έβαφα τα υπόλοιπα.. τελικά μπήκα κάνα χιλιάρικο μέσα.. :) :)
αντε καλή συνέχεια στα μαστορέματα.. και μη πτωήσαι.. :):)
καληνυχτούδια :) :)

VAD είπε...

Τωρα εσυ νομίζει οτι εγω ο αγράμματος κατάλαβα κάτι απ'τα μαστορέματα σου :)

Coco είπε...

@happypepper: φωτό;; του ποδηλάτου όπως το είχα βάψει κόκκινο έχω στην προηγούμενη ανάρτηση, αλλά δεν στέγνωνε.
μπορώ ν΄ ανεβάσω ένα γυμνό (μέταλλο)

@koulpa: ούτε 15 λεπτά δεν άντεχε...
δεν έλεγε πάνω στο κουτί, χρώμα με ισχυρή τάση φυγής;
χοντρό ζόρι!
δεν πτοούμαστε, θα πέσει διαβρωτικό να μας κάψει!

@Vad: στάσου, χρειάζεται κωδικός: "καζανάκι" !

Kate'sCakeBox είπε...

Εχεις απίστευτα post στο μπλόγκ σου,γράφεις καταπληκτικά με χειμμαρώδη τρόπο και μου άρεσες ιδιαίτερα πολύ!σε περιμένω και απο το δικό μου με ποίηση,.ονειρα και μουσική!!καλό απογευματάκι!

Coco είπε...

Μου λύνετε το πρόβλημα της βαφής του ποδηλάτου. Θα το φέρω εδώ μπροστά στην οθόνη και θα κοκκινίσει χωρίς να μπαίνω σε κόπους!

καλώς ήρθατε!